Crkvena zajednica i brak?
3 posters
Stranica 1 / 1.
Crkvena zajednica i brak?
Ovih dana suocavajuci se i sam sa krizom u svom braku... postavio sam si pitanja na koja mislim da imam odgovore, ali koja mozda i nisu tacna.
Na primer brak je zajednica dvoje ljudi u koju, stvarno niko nije u stanju zaci u potpunosti. Na primer kada dvoje hriscana, vernika neke ckrvene zajednice odluce da se razidju, zbog preljube, ili optuzbe za preljubu, za mene je cudno da se neke crkve smatraju kompetetne da se u taj problem mesaju.
Na primer zena zna da je muz vara, i ona to godinam trpi. A onda jednog dana odlucuje da se razvede od svog partera, jer vise ne moze da nosi preljube svog muza. Ovo je primer. Ovaj primer podrazumeva da covek zaista cini preljubu svojoj zeni. Ali ... ona to ne moze da dokaze ... jer on to krije a i ne pada mu na pamet da crkvi ciji je clan prizna svoje nevrestvo.
Pitanje koje postavljam jeste:
Dali zena ima pravo da raskine brak pred crkvom, iako njen muz nece da prizna preljubu, a ona nema dokaza pred crkvom za to?
Koliko ckrva ima prava da ulazi u te zamrsene i odasve vrlo specificne odnose izmedju dvoje ljudi u takvim prilikama kao sto je brak? I gde u Bibliji stoji i jedno ucenje da ckrva moze da arbitira u takvim teskim i nejasnim slucajevima? Nije li to pravo koje je Bog dao svakome da sam po sebi odluci sta ce ciniti, bez da se pravda ili osudjuje pred crkvenom organizacijom?
Na primer brak je zajednica dvoje ljudi u koju, stvarno niko nije u stanju zaci u potpunosti. Na primer kada dvoje hriscana, vernika neke ckrvene zajednice odluce da se razidju, zbog preljube, ili optuzbe za preljubu, za mene je cudno da se neke crkve smatraju kompetetne da se u taj problem mesaju.
Na primer zena zna da je muz vara, i ona to godinam trpi. A onda jednog dana odlucuje da se razvede od svog partera, jer vise ne moze da nosi preljube svog muza. Ovo je primer. Ovaj primer podrazumeva da covek zaista cini preljubu svojoj zeni. Ali ... ona to ne moze da dokaze ... jer on to krije a i ne pada mu na pamet da crkvi ciji je clan prizna svoje nevrestvo.
Dali zena ima pravo da raskine brak pred crkvom, iako njen muz nece da prizna preljubu, a ona nema dokaza pred crkvom za to?
Koliko ckrva ima prava da ulazi u te zamrsene i odasve vrlo specificne odnose izmedju dvoje ljudi u takvim prilikama kao sto je brak? I gde u Bibliji stoji i jedno ucenje da ckrva moze da arbitira u takvim teskim i nejasnim slucajevima? Nije li to pravo koje je Bog dao svakome da sam po sebi odluci sta ce ciniti, bez da se pravda ili osudjuje pred crkvenom organizacijom?
SaoPaulo- Broj postova : 24
Re: Crkvena zajednica i brak?
Moje je mišljenje da su u svakom slučaju taj par, odnosno muž i žena, odgovorni za taj brak. Tu odgovornost oni prvenstveno imaju prema Bogu a ne toliko prema crkvenoj organizaciji. Kao kršćani oni vjerovatno znaju kako Gospodin Isus govori o rastavi.SaoPaulo je napisao/la:Ovih dana suocavajuci se i sam sa krizom u svom braku... postavio sam si pitanja na koja mislim da imam odgovore, ali koja mozda i nisu tacna.
sivko5- Moderator
- Broj postova : 165
SaoPaulo je napisao/la:
Verujem da žena ne može i ne sme da raskine brak nikada sa mužem. Može da prestane da živi sa njim ali ne sme više nikada da se uda osim u slučaju smrti muža. Žena je vezana za muža dokle god je on živ.
Ako su oboje deo iste crkve , onda je crkva dužna da učestvuje savetodavno po tom pitanju no odluke i jednog i drugog su njihova odgovornost.No ukolikosu to odluke koje po prosudbi crkve nanose štetu samim osobama, njihovom svedočanstvu i svedočanstvu crkve, onda se oni oboje udaljuju iz crkve. No ako se oni mirno raziđu nadve strane i ona se ne udaje ponovo i tu nema nikakvog skandala onda i nema razloga da se iko meša u to što oni ne mogu više da žive zajedno, ali razvod ženi niko ne može da dopusti jer ona ne može nikada da se razvede od muža ni pod kakvim okolnostima, a ako se uda ponovo biće i sama preljubnica i čovek koji se oženi sa njom biće preljubnik.Koliko ckrva ima prava da ulazi u te zamrsene i odasve vrlo specificne odnose izmedju dvoje ljudi u takvim prilikama kao sto je brak? I gde u Bibliji stoji i jedno ucenje da ckrva moze da arbitira u takvim teskim i nejasnim slucajevima? Nije li to pravo koje je Bog dao svakome da sam po sebi odluci sta ce ciniti, bez da se pravda ili osudjuje pred crkvenom organizacijom?
Tako ja verujem da pismo uči.
amos- Global Moderator
- Broj postova : 170
Dobro amose....
a sta cemo sa onom stranom koja nije kriva zbog razvoda, a bila je korektna u braku i nije cinila preljubu. Dok je suprotna strana taj brak razbila preljubama?
Zar bracni par koji nije kriv isto nesme da se opet ozeni? Bilo da se radi o muskom ili zenskom polu?
a sta cemo sa onom stranom koja nije kriva zbog razvoda, a bila je korektna u braku i nije cinila preljubu. Dok je suprotna strana taj brak razbila preljubama?
Zar bracni par koji nije kriv isto nesme da se opet ozeni? Bilo da se radi o muskom ili zenskom polu?
SaoPaulo- Broj postova : 24
Stranica 1 / 1.