Predestinacija
+2
nephilim
amos
6 posters
Stranica 1 / 1.
Predestinacija
Postoje ljudi koji bi se složili sa tim da Bog predodređuje put čoveka, neki se nebi složili a i sami pogledi ljudi koji smatraju predestinaciju kao ispravnu doktrinu se razlikuju, pa evo izvolite...
amos- Global Moderator
- Broj postova : 170
Re: Predestinacija
ne vjerujem da je Bog htio da budemo kao automati i strojevi da ga neki vole a neki da ga mrze samo zato sto ih je On napravio za to i da ih je on namjerno neke stvorio da ih unistiamos je napisao/la:Postoje ljudi koji bi se složili sa tim da Bog predodređuje put čoveka, neki se nebi složili a i sami pogledi ljudi koji smatraju predestinaciju kao ispravnu doktrinu se razlikuju, pa evo izvolite...
nephilim- Broj postova : 3
Mislim da je to jako kompleksna tema. Navodno u jednom američkom gradu postoji knjižnica sa preko 5000 naslova što se tiče te teme. Neki redci u Bibliji naizgled snažno ukazuju na tu nauku, a opet isto to učenje se ne uklapa baš uvijek sa drugim Biblijskim istinama.nephilim je napisao/la:ne vjerujem da je Bog htio da budemo kao automati i strojevi da ga neki vole a neki da ga mrze samo zato sto ih je On napravio za to i da ih je on namjerno neke stvorio da ih unistiamos je napisao/la:Postoje ljudi koji bi se složili sa tim da Bog predodređuje put čoveka, neki se nebi složili a i sami pogledi ljudi koji smatraju predestinaciju kao ispravnu doktrinu se razlikuju, pa evo izvolite...
Meni nnekako najviše dotiče ovu " kontradikciju " priča o vratima na kojima velikim slovima piše: VJERUJ U MENE- KRIST! Kada netko uđe kroz ta vrata, može vidjeti natpis sa druge strane: ODABRAN SI!
sivko5- Moderator
- Broj postova : 165
Smatram da se pojam predestinacije ili Bozjeg odredjenja odnosi samo na SZ ili tocnije na Izrael.amos je napisao/la:Postoje ljudi koji bi se složili sa tim da Bog predodređuje put čoveka, neki se nebi složili a i sami pogledi ljudi koji smatraju predestinaciju kao ispravnu doktrinu se razlikuju, pa evo izvolite...
emanuel- Broj postova : 38
Pa zapravo NZ jasno govori o Božjem odabranju! Poslanica Efežanima 1, Ivan 6,65-66, Rimljanima 9,11-13, Rimljanima 8,28-30, itd.
Također Izaija 43,5-7.
Po meni osobno, predestinacija je činjenica, i nalazimo je u Pismu!
Također Izaija 43,5-7.
Augustin- Broj postova : 11
Da, ti stihovi snažno podupiru izabranje.Augustin je napisao/la:Pa zapravo NZ jasno govori o Božjem odabranju! Poslanica Efežanima 1, Ivan 6,65-66, Rimljanima 9,11-13, Rimljanima 8,28-30, itd.
Također Izaija 43,5-7.
( Oprosi, malo me zbunjuješ: Kažeš da ti treba 2 iz vjeronauka, a ti tu pišeš o predestinaciji??! )
sivko5- Moderator
sivko5 je napisao/la:Da, ti stihovi snažno podupiru izabranje.Augustin je napisao/la:Pa zapravo NZ jasno govori o Božjem odabranju! Poslanica Efežanima 1, Ivan 6,65-66, Rimljanima 9,11-13, Rimljanima 8,28-30, itd.
Također Izaija 43,5-7.
( Oprosi, malo me zbunjuješ: Kažeš da ti treba 2 iz vjeronauka, a ti tu pišeš o predestinaciji??! )
Ma šalio sam se oko dvojke iz NZ
No razumijem se nešto malo u teologiju pa ću sudjelovati u diskusiji...
Augustin- Broj postova : 11
Dobro nam došao i samo diskutiraj.
sivko5- Moderator
amos je napisao/la:Postoje ljudi koji bi se složili sa tim da Bog predodređuje put čoveka, neki se nebi složili a i sami pogledi ljudi koji smatraju predestinaciju kao ispravnu doktrinu se razlikuju, pa evo izvolite...
Koga Bog izabire? Tko su Božji izabranici? To su ljudi koji Boga izaberu svojom slobodnom voljom. Bog izabire onoga tko Njega izabere! To je izbor spasenja! Spašeni su oni ljudi koji BOga izaberu svojom slobodnom voljom - njih Bog izabire za spasenje.
S druge strane Bog izabire ljude za neki zadatak: npr. faraona da bi se na njegovom primjeru pokazala Božja skrb i vodstvo za Božji narod. Ili npr. Jonu Bog izabire za zadatak da upravo on propovijeda Ninivi - kako bi Bog osim Ninivljana spasio i samog Jonu koji je ispunjen mržnjom prema Asircima. Bog koristi izbor za zadatak - da bi osvjedočio Jonu da on treba napraviti izbor za spasenje.
simply- Broj postova : 15
Stranica 1 / 1.