Htjeli su biti kao okolni narodi...
2 posters
Stranica 1 / 1.
Htjeli su biti kao okolni narodi...
Bilo je to vrijeme kakvo se u povijesti crkve, tj. crkava, ponovilo mnogo puta dokazujući ono što Biblija kaže u 1 Kor. 10, 11: "Sve se to dogodilo njima kao primjer, a zapisano je za upozorenje nama koje su zatekla posljednja vremena."
Naime, nakon proroka Mojsija, prošlo je mnogo godina u kojima je izraelski narod bio bez proroka, te su nad njima vladali suci i kao što Biblija kaže u Sucima 17, 6, bilo je to vrijeme kada je svatko radio po miloj volji.
Prorok Samuel donio je veliko probuđenje u Izraelu i napokon je narod poznavao Božju volju i imao kontakt s Bogom preko proroka Samuela kakav je imao nekad za vrijeme proroka Mojsija na samom početku svog puta u obećanu zemlju.
I sada dolazimo do trenutka kad je Samuel star i uskoro će ih napustiti - trenutka kad je narod Božji u dobroj namjeri napravio jednu od najvećih grešaka u svojoj povijesti.
1. Sam. 8: 4 - 5
Tada se skupiše sve starješine Izraelske i dođoše k Samuelu u Ramu. I rekoše mu: "Eto, ti si ostario, a tvoji sinovi ne idu tvojim stopama. Postavi nam dakle kralja da vlada nad nama, kao što je to kod svih naroda."
1. Sam. 8 : 7
"A Gospod reče Samueiu: "Poslušaj glas naroda u svemu što od tebe traži, jer nisu dobacili tebe, nego su odbacili mene, ne želeći da ja kraljujem nad njima."
Vidjevši da Samuleovi sinovi ne hode putovima svoga oca, Izraelci u nedostatku vjere i povjerenja u svog Boga odlučuju uzeti stvar u svoje ruke kako bi pokušali spriječiti povratak u vrijeme kakvo je bilo prije Samuela. Međutim, rješenje koje su oni ponudili, vjerojatno u dobroj namjeri, bilo je sve osim dobro jer je uključivalo hijerarhijsku organiziranost kakvu su imali ostali okolni narodi iz kojih je Bog izveo. Dakako, nitko od njih nije predlagao da narod prestane služiti Jahvi, da prestane prinositi žrtve, moliti se i sl. Štoviše, to uopće nije bilo upitno. Svi su oni željeli nastaviti služiti Bogu jednako kao i dosad. A ipak, Božji komentar na sve to je: "ODBACILI STE ME!"
Zašto?
Ono što Izraelci u tom trenutku nisu znali bilo je gdje će ih odvesti želja da budu organizirani kao narodi iz kojih ih je Bog izveo. Nisu znali da će vrlo brzo početi činiti stvari koje čine ti okolni narodi i da će vrlo brzo početi živjeti kao okolni narodi, da će im stvari koje im prije nisu bile prihvatljive i normalne postati prihvatljive, te da će zapravo početi služiti drugim bogovima okolnih naroda. Ali ovdje je bitno zapaziti, da su cijelo to vrijeme i dalje nastavili služiti Jahvi, prinositi žrtve, moliti se... Zapravo, oni nisu nikad prestali sa svojom religijom, već su samo uz to počeli raditi stvari koje su činili okolni narodi i na taj način uistinu odbacili svog Boga.
Ubrzo, više nije bilo velike razlike između Izraelaca i okolnih naroda... Ubrzo su počeli uživati u istim ovosvjetskim užicima i činiti stvari koje nekad njihovi očevi ne bi činili ni u snu... I zapravo, jedino što ih je razlikovalo od ostatka svijeta bilo je to što su oni još dodatno MISLILI da služe Jahvi jer su evo prinosili par žrtava, molili se njemu, odlazili u sinagogu gdje su ga slavili i slično...
Međutim, Bog je još na samom početku rekao: "ODBACILI SU ME!"
Nažalost, isti ovaj obrazac vrijedi za današnje crkve... I zaista se možemo pitati, po čemu se to današnji denominacijski vjernici razlikuju od onih "okolnih naroda" iz kojih su nekad njihovi očevi izašli? Jesu li u želji da sačuvaju ono što im je Bog dao na početku učinili isto što i Izrael u ovoj priči?
www.biblijski-vjernici.com
Naime, nakon proroka Mojsija, prošlo je mnogo godina u kojima je izraelski narod bio bez proroka, te su nad njima vladali suci i kao što Biblija kaže u Sucima 17, 6, bilo je to vrijeme kada je svatko radio po miloj volji.
Prorok Samuel donio je veliko probuđenje u Izraelu i napokon je narod poznavao Božju volju i imao kontakt s Bogom preko proroka Samuela kakav je imao nekad za vrijeme proroka Mojsija na samom početku svog puta u obećanu zemlju.
I sada dolazimo do trenutka kad je Samuel star i uskoro će ih napustiti - trenutka kad je narod Božji u dobroj namjeri napravio jednu od najvećih grešaka u svojoj povijesti.
1. Sam. 8: 4 - 5
Tada se skupiše sve starješine Izraelske i dođoše k Samuelu u Ramu. I rekoše mu: "Eto, ti si ostario, a tvoji sinovi ne idu tvojim stopama. Postavi nam dakle kralja da vlada nad nama, kao što je to kod svih naroda."
"A Gospod reče Samueiu: "Poslušaj glas naroda u svemu što od tebe traži, jer nisu dobacili tebe, nego su odbacili mene, ne želeći da ja kraljujem nad njima."
Vidjevši da Samuleovi sinovi ne hode putovima svoga oca, Izraelci u nedostatku vjere i povjerenja u svog Boga odlučuju uzeti stvar u svoje ruke kako bi pokušali spriječiti povratak u vrijeme kakvo je bilo prije Samuela. Međutim, rješenje koje su oni ponudili, vjerojatno u dobroj namjeri, bilo je sve osim dobro jer je uključivalo hijerarhijsku organiziranost kakvu su imali ostali okolni narodi iz kojih je Bog izveo. Dakako, nitko od njih nije predlagao da narod prestane služiti Jahvi, da prestane prinositi žrtve, moliti se i sl. Štoviše, to uopće nije bilo upitno. Svi su oni željeli nastaviti služiti Bogu jednako kao i dosad. A ipak, Božji komentar na sve to je: "ODBACILI STE ME!"
Zašto?
Ono što Izraelci u tom trenutku nisu znali bilo je gdje će ih odvesti želja da budu organizirani kao narodi iz kojih ih je Bog izveo. Nisu znali da će vrlo brzo početi činiti stvari koje čine ti okolni narodi i da će vrlo brzo početi živjeti kao okolni narodi, da će im stvari koje im prije nisu bile prihvatljive i normalne postati prihvatljive, te da će zapravo početi služiti drugim bogovima okolnih naroda. Ali ovdje je bitno zapaziti, da su cijelo to vrijeme i dalje nastavili služiti Jahvi, prinositi žrtve, moliti se... Zapravo, oni nisu nikad prestali sa svojom religijom, već su samo uz to počeli raditi stvari koje su činili okolni narodi i na taj način uistinu odbacili svog Boga.
Ubrzo, više nije bilo velike razlike između Izraelaca i okolnih naroda... Ubrzo su počeli uživati u istim ovosvjetskim užicima i činiti stvari koje nekad njihovi očevi ne bi činili ni u snu... I zapravo, jedino što ih je razlikovalo od ostatka svijeta bilo je to što su oni još dodatno MISLILI da služe Jahvi jer su evo prinosili par žrtava, molili se njemu, odlazili u sinagogu gdje su ga slavili i slično...
Međutim, Bog je još na samom početku rekao: "ODBACILI SU ME!"
Nažalost, isti ovaj obrazac vrijedi za današnje crkve... I zaista se možemo pitati, po čemu se to današnji denominacijski vjernici razlikuju od onih "okolnih naroda" iz kojih su nekad njihovi očevi izašli? Jesu li u želji da sačuvaju ono što im je Bog dao na početku učinili isto što i Izrael u ovoj priči?
www.biblijski-vjernici.com
krscanin- Broj postova : 9
Re: Htjeli su biti kao okolni narodi...
Ne kužim tvoje pitanje baš dobro. Hoćeš reći da su denominacijski vjernici okolni narod, tj. pogani. Pa barem vjernici pokušavaju živjeti po krćanskim načelima, oni su izašli od okolnih naroda. Znači po tebi, samo što su u sistemu neke crkve, oni su automatski okolni narodi, pogani. Ne znam što si htio reći.
Upravo to...
Ako pogledaš okolne narode, više je nego očito da su pokušali služiti Bogu. Čak su imali i darove, blaoslove i slično. Dovoljno je pogledati Bileama, koji je prinosio pravilne žrtve, stavio na njih čiste životinje, napravio sedam žrtvenika, molio se i zazivao Jahvu itd.
Ako pogledaš okolne narode, više je nego očito da su pokušali služiti Bogu. Čak su imali i darove, blaoslove i slično. Dovoljno je pogledati Bileama, koji je prinosio pravilne žrtve, stavio na njih čiste životinje, napravio sedam žrtvenika, molio se i zazivao Jahvu itd.
Pa crkva su ljudi, zajednica, gdje bi drugo trebali biti. I zašto su onda okolni narodi?
Jedna je stvar zajednica ljudi koji se okupljaju na nekom mjestu da slave Boga, a sasvim je druga stvar organizacija, institucija, hijerarhijski ustroj i sve negativno što s time ide...
krscanin je napisao/la:Jedna je stvar zajednica ljudi koji se okupljaju na nekom mjestu da slave Boga, a sasvim je druga stvar organizacija, institucija, hijerarhijski ustroj i sve negativno što s time ide...
Recimo da ta zajenica broji 10 milijuna ljudi. Pa moraju se nekako organizirati da se zna red i disciplina. Naravno ako je zajednica protestantska tu nema sad hijerarhije - ja sam veći od tebe. Svi su jednaki. Što je loše ako je crkva dobro organizirana.
Zašto bi se morali organizirati, kad takvo što nisu radile crkve u Bibliji - ako pogledamo rane kršćane. Niti su imali centrali, niti generalnog starješine, niti su skupljali novac u jednu kasu, itd.
To je potrebno u trenutku kad ljudi izgube povjerenje u Boga - pa pokušaju spasiti stvar da sve ne ode u kaos - zaboravljajući da je ckrva Božje djelo i da se on brine za sve!
To je potrebno u trenutku kad ljudi izgube povjerenje u Boga - pa pokušaju spasiti stvar da sve ne ode u kaos - zaboravljajući da je ckrva Božje djelo i da se on brine za sve!
krscanin je napisao/la:Zašto bi se morali organizirati, kad takvo što nisu radile crkve u Bibliji - ako pogledamo rane kršćane. Niti su imali centrali, niti generalnog starješine, niti su skupljali novac u jednu kasu, itd.
Ako pogledamo rane kršćane vidjet ćemo da su se crkve počele organizirati prvo u Jeruzalemu, zatim u ostalim mjestima, Antiohiji odakle je polazio apostol Pavao na svoja misionska putovanja gdje osnovao nekoliko crkvava u Maloj Aziji, te u Mekedoniji i Grčkoj. I kad je došlo do problema onda je sazvan Jeruzalemski sabor na čijem su čelu bili Jakov, Petar i Ivan. Moglo bi se reći da je Jakov, brat Gospodnji bio na čelu Jeruzalemske crkve. Što se tiče kase, ne vidim da je to neki problem o kojem ovisi život vječni. Ionako novci ostaju u crkvi i služe za različite ciljeve.
Velika je razlika u tome što je u prvoj crkvi bilo riječ o ljudima koje je Bog pozvao i poslao. Kao što Pismo kaže, Bog je u crkvi postavio pastore, učitelje, evanđeliste, apostole i proroke. Dakle, nije ih postavio čovjek niti nekakav fakultet ili seminar.
Pavao nije išao u školu za proroka i stekao diplomu dr. prorok niti je itko od njih bio postavljen od ljudi ili ludskim kriterijima.
Nadalje, nije postojao generalni starješina nad svim kršćanskim crkvama. Svaka je crkva djelovala i bila suverena lokalno - bez da je morala tražiti dopuštenje sljedećeg višeg u hijerarhiji. Štoviše, hirerarhije nije bilo dalje od lokalne zajednice i loklanog pastora.
Pavao nije išao u školu za proroka i stekao diplomu dr. prorok niti je itko od njih bio postavljen od ljudi ili ludskim kriterijima.
Nadalje, nije postojao generalni starješina nad svim kršćanskim crkvama. Svaka je crkva djelovala i bila suverena lokalno - bez da je morala tražiti dopuštenje sljedećeg višeg u hijerarhiji. Štoviše, hirerarhije nije bilo dalje od lokalne zajednice i loklanog pastora.
Pastori, učitelji, apostoli, proroci, evanđelisti - to su sve darovi Duha Svetoga koje je Bog udijelio svojim vjernicima. U Djelima 6,1-3 čitamo: 1U one dane, kako se broj učenika množio, Židovi grčkog jezika stadoše mrmljati protiv domaćih Židova što se u svagdanjem služenju zanemaruju njihove udovice. 2 Dvanaestorica nato sazvaše mnoštvo učenika i rekoše: "Nije pravo da mi napustimo riječ Božju da bismo služili kod stolova. 3 De pronađite, braćo, između sebe sedam muževa na dobru glasu, punih Duha i mudrosti. Njih ćemo postaviti nad ovom službom - Ovdje apostoli pozivaju učenike da izaberu i postave učitelje, pastore nad službom. Možda misliš da danas ljudi nisu toliko duhovni pa ne znaju izabrati đakone, učitelje da služe u crkvi.
Što se tiče organizacije, danas imaš mnoge crkve koje djeluju lokalno, ne ovise o nekoj hijerarhiji, npr. baptističke. Svaki oblik organizaicije ima i pozitivnih i negativnih strana. No, kao što rekoh to nisu neke stvari o kojim ovisi život vječni.
Što se tiče organizacije, danas imaš mnoge crkve koje djeluju lokalno, ne ovise o nekoj hijerarhiji, npr. baptističke. Svaki oblik organizaicije ima i pozitivnih i negativnih strana. No, kao što rekoh to nisu neke stvari o kojim ovisi život vječni.
Naravno da su to stvari o kojima ovisi vječni život - jer kad su se Židovi odlučili ogranizirati, Bog je to okarakterizirao kao da su Ga odbacili.
krscanin je napisao/la:Naravno da su to stvari o kojima ovisi vječni život - jer kad su se Židovi odlučili ogranizirati, Bog je to okarakterizirao kao da su Ga odbacili.
Pa ne živimo mi danas u teokraciji kao nekada Židovi. Drugo, kako će danas po tebi Bog izabrati pastore, evanđeliste, učitelje i druge? Javiti mu se, ukazati mu se, reći mu u snu. Valjda sami možemo prepoznati darove naših braće i sestara i predložiti ih za određene službe. Možeš li mi reći kako taj proces teče u tvojoj zajednici?
Dakle, ono što je vrijedilo za ustroj Izraela kad države - vrijedi tj. preslika je ustroja crkve. Dakle, Bog nije htio Izrael kao oraniziranu državu na način kako su bili organizirani okolni narodi - i ne želi svoju crkvu (malo stado) da bude poput ostalih crkava.
Bog se ne mijenja - njegov načina poziva čovjeka u službu je uvijek isti. Dakle, govorio o pozivu, a ne zvanju i obrazovanju... Mojsije se nije obrazova da bude prorok, niti se Petar obrazova da bude apostol.
Stanje u crkvi je takvo kakvo je - jer je danas organizacija, seminari, fakulteti i slično zamijenilo Božji poziv (koji svakako može biti vrlo natprirodan)!
Bog se ne mijenja - njegov načina poziva čovjeka u službu je uvijek isti. Dakle, govorio o pozivu, a ne zvanju i obrazovanju... Mojsije se nije obrazova da bude prorok, niti se Petar obrazova da bude apostol.
Stanje u crkvi je takvo kakvo je - jer je danas organizacija, seminari, fakulteti i slično zamijenilo Božji poziv (koji svakako može biti vrlo natprirodan)!
A što je sa proročkim školama za vrijeme Elizeja. Zar to nisu bili teološki fakultetu u ono doba. Isto tako otkud mi znamo da ovi ljudi koji žele biti pastori nisu dobili Božji poziv, tj. imali su neki znak. S druge strane mnogi idu na fakultet zbog sebe, želeći nešto više naučiti o Bogu, Bibliji i ostalim stvarima.
Pa, upravo su ti iz proročke škole propustili primiti Ilijinog duha - a primio ga je jedan "neškolovani" prorok, ali od Boga pozvan - Elizej!
Pa Elizej je osnovao proročke škole ako se ne varam. No, što ima loše ako na teološkom fakultetu izučimo izvorne jezike na kojima je pisana biblija - hebrejski ili grčki. Ili ako izučavamo Stari i Novi zavjet ili crkvenu povijest.
I uz sve to tu i tamo koju doktrinu ili stav i učenje crkve koja je osnovala fakultet, bez obzira što se vrlo često ne slaže s Biblijom. U protivnom bi svi fakulteti naučavali sve isto - a to nije slučaj!
Stranica 1 / 1.